Ergotherapie

Waarom ergotherapie

Bij sommigen verloopt het leven en/of de ontwikkeling anders dan bij leeftijdsgenoten. Met voldoende begeleiding, hulp(middelen), strategieën kan de cliënt veel bereiken in het leven.

Ook ouders/partners hebben vaak één of meerdere dromen voor hun kind/partner. Samen verrichten we soms wonderen, maar we proberen vooral dromen waar te maken…

De DROOM(vraag)

De (DROOM)vraag van de persoon en/of partner, ouder(s) is steeds vertrekpunt. Samen bekijken we welke hindernissen men ondervindt en hoe we de droom/ontwikkeling vooruit kunnen helpen.

Dit heeft als doel het (opnieuw) in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk te functioneren in al zijn omgevingen.

Visie

Als ergotherapeut kom ik vaak in contact met kinderen en (jong) volwassenen die door een verstoring in hun handelen niet meer kunnen leven, wonen, en werken, zoals ze dat altijd gedaan hebben of zouden willen.

Hun hindernissen kunnen van lichamelijke, zintuigelijke, geestelijke of emotionele aard zijn of een combinatie van deze.

De DROOM(vraag) van deze persoon en/of partner, ouder(s) is steeds vertrekpunt. Samen bekijken we welke hindernissen men ondervindt en hoe we de droom/ontwikkeling vooruit kunnen helpen.
Dit heeft als doel het (opnieuw) in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk te functioneren in al zijn omgevingen.

Als ergotherapeuten geloven we dat we dit moeten doen op basis van de mogelijkheden en eigen inbreng van de cliënt. Samen met hen (eventueel ook partner of ouders) wordt een programma opgesteld.

We proberen te realiseren dat de cliënt de meest normale, alledaagse handelingen opnieuw of op een aangepaste manier kan verrichten.

Deze activiteiten worden met de cliënt geoefend in de vertrouwde omgeving (thuis, in de praktijk, de school, het werk …), therapie op maat dus!

Wie ben ik ?

Ik ben Filip Schepens, papa van twee fantastische zonen.

Onze oudste zoon kreeg bij de geboorte de diagnose van “cerebrale parese” (hersenbloeding).
Vandaar ken ik de “droom” van een ouder met een kind met het etiket “beperking”.

Ergotherapie

Werken als zelfstandig ergotherapeut was altijd al "mijn DROOM".

Toen ik afgestudeerd was, deed ik ervaring op als ergotherapeut in het revalidatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent.

Hierna werkte ik als ergotherapeut in verschillende scholen in het buitengewoon onderwijs alsook in Medische Pedagogische Instituten. Ik werkte ook 14 jaar als arbeidsbegeleider/jobcoach in het maatwerkbedrijf (sociale werkplaats) Ateljee VZW. Ik was ook een tijdje praktijkdocent in de opleiding Ergotherapie op Hogeschool Gent.

Sinds 2015 ben ik een zelfstandig ergotherapeut. Ik volg regelmatig postgraduaten, bijscholingen en opleidingen.

Ik probeer ook mijn steentje bij te dragen om ergotherapie op de kaart te zetten door me te engageren voor onze beroepsvereniging “Ergotherapie Vlaanderen”.
Ik ben zowel actief in de raad van beheer, als bestuurslid van EDiTh. Daarnaast ben ik voorzitter van de ergotherapeutenkring Oost-Vlaanderen.
Je kan me ook vinden in diverse werkgroepen en als medewerker van de “COVID-19” hulplijn.

In mijn vrije tijd train ik FC CP+ Rooigem, een Gentse voetbalploeg voor kinderen met cerebrale parese

Voor wie ?

Kinderen/jongeren met ontwikkelings- en leerstoornissen

Volwassenen : "DROOM" Coachen